Službeni internet portal Varaždinska županija

Zamjenik župana Tomislav Paljak odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

OBJAVLJENO 10.07.2020.

Članovi Bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije obilježili su ispred Gradske vijećnice u Varaždinu dan stradanja nedužnih i nevinih žrtava u Srebrenici pod nazivom „Da se ne zaboravi“.

Obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici prisustvovali su predstavnici Grada Varaždina kao i zamjenik župana  Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je istaknuo kako se u tišini i s posebnim pijetetom odaje počast svim žrtvama masakra u Srebrenici koji je ostavio strašne traume i na onima preživjelima.

- Kada jedan narod doživi tako tešku traumu u svojoj novijoj povijesti ,a poglavito kada se takav zločin dogodi u srcu Europe, blizu nas, onda je naša minimalna obaveza da se u ove dane prisjetimo svih nedužnih žrtava tog stravičnog pokolja i odamo im počast. Mi u Hrvatskoj nažalost također znamo  što je rat i što su žrtve – rekao je zamjenik župana te naznačio kako se takvi zločini nikada  ne smiju ponoviti, ali niti zaboraviti, već moraju biti svojevrsna opomena mlađim naraštajima.

Genocid u Srebrenici dogodio se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u BiH, a ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. godine.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH, okarakterizirali su pokolj u Srebrenici kao genocid.

NAJČITANIJE NOVOSTI