Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija „domaćin“ Davis Cup trofeja

OBJAVLJENO 10.05.2019.

 

U Županijskoj palači u Varaždinu promovirani je Davis Cup trofej, vrijedan 400 tisuća dolara, Trofej se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je trofej  iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 1.000  dolara.

Vrijednost trofeja Davis Cupa danas daleko nadmašuje njegovu početnu cijenu izrade i iznosi 400.000 dolara. Davis Cup natjecanje ima tradiciju dugu  više od jednog stoljeća, jer je prvo natjecanje održano još 1900. godine. Jedno je od najpoznatijih u svijetu sporta uopće. Trofej su predstavili predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina  Babić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, bivši  predsjednik Hrvatskog teniskog saveza te počasni predsjednik tog Saveza.

Župan Čačić naglaio je kako je ovo odlična promocija za tenis, sport te za Županiju.

- Hrvatski sportaši su učinili najviše od svih za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u svijetu, ali Hrvatska država treba još puno toga učiniti, posebno formiranjem ustava i fondova u obrazovnom sustavu. - rekao je Čačić te dodao kako je priča oko Davis Cup trofeja simpatična i nevjerojatna kao rezultat

- Tenis je od tih svjetskih sportova u samoj špici, osvojili smo dvaputa Davis cup, a ovaj posljenji je osvoji naš Željko Krajan iz Varaždina. Iznimno smo ponosni na tu činjenicu – zaključio je župan Čačić.

Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina  Babić zahvalila se županu na svojevrsnom domaćinstvu te je nagalsila kako će trofej biti izloženi u nekoliko gradova, a Varaždin je prvi od njih.

- U tenisu smo postigli velike uspjehe, dvaputa smo osvojili Davis Cup, naši tenisači su zaista velkiki promotori naše države. Moram priznati kako su iz ovoga kraja potekli mnogi poznati i priznazi sportaši , a među njima su i tensiači Željko Krajan, Saša Hirzšzon te Karolina Šprem – rekla je Nikolina Babić.

Uz Željka Krajana, Sašu Hiršzona te predsjednike teniskih klubova s područja Županije, promociji su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

Podsjećamo kako je nakon 2005., kad je Hrvatska prvi put osvojila naslov svladavši u finalu Slovačku u Bratislavi novi naslov stigao je prošle sezone, pobjedom nad Francuskom u Lilleu. Time se Hrvatska svrstala među samo desetak zemalja koje se mogu pohvaliti da su više nego jednom bili pobjednici ovog natjecanja.

Predstavljanje Davis Cup trofeja upotpunio je kvartet učenika Glazbene škole Varaždin.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI