Službeni internet portal Varaždinska županija

U Varaždinu odana počast svim žrtvama i preminulim braniteljima u Vukovaru

OBJAVLJENO 17.11.2019.

Ime Vukovara, grada heroja, lampionima je u nedjelju, 17. studenoga, ispisano na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, čime je odana počast svim žrtvama i preminulim braniteljima u Vukovaru 1991. godine.

Obilježavanje su tradicionalno dan uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizirali Grad Varaždin, Varaždinska županija i Udruga udovica i roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije. Lampione su, uz župana Radimira Čačića, gradonačelnika Ivana Čehoka, PU varaždinske i braniteljskih udruga, zapalili građani svih generacija, među kojima je bio i veliki broj djece.

- Odavanje počasti žrtvama Vukovara je sasvim sigurno važno za svakog građanina Hrvatske, a posebno za građane Vukovara i Varaždina. Rijetko se naglašava da su Varaždinci, pripadnici tadašnje Policijske uprave Varaždin koja je obuhvaćala Varaždinsku i Međimursku županiju, bili najbrojniji i dali najveće žrtve u obrani Vukovara. U ratnim operacijama sudjelovao je 1.121 pripadnik varaždinskih postrojbi, život je izgubio 21 pripadnik postrojbi, pet se još uvijek vode kao nestali, a 67 ih je ranjeno. Varaždin je jako osjećao i suosjećao, bio je prisutan u Vukovaru u tim presudnim trenucima. Ta činjenica, kao i „pad“ varaždinskog korpusa s 200-tinjak tenkova i oklopnih vozila te ulazak naše 7. gardijske brigade kao prve u oslobođeni Knin, tri su točke koje definitivno i zauvijek određuju ulogu Varaždina u Domovinskome ratu – rekao je župan Čačić. 

Posebna veza između gradova Varaždina i Vukovara danas je prisutna i u obliku Povelje o prijateljstvu. – Potpisujući Povelju, nismo samo pobratili dva grada u smislu jedinica lokalne samouprave, nego je to pravo pobratimstvo sa svim žrtvama, sa svim braniteljima, osobito Varaždincima, sa svima onima koji su poginuli, nestali, stradali te s njihovim obiteljima. To je pravo prijateljstvo i bratstvo s ljudima koji su podnijeli najveći teret za slobodu naše domovine. Povelja nema samo simbolično značenje, nego i duboko značenje za budućnost, ne samo naših dvaju gradova, nego i Hrvatske, jer te žrtve ne bi bile imale puni smisao kada Hrvatska danas ne bi bila neovisna država – rekao je gradonačelnik Čehok.

NAJČITANIJE NOVOSTI