Službeni internet portal Varaždinska županija

Tribina o suzbijanju zlouporabe droga: stanje u Županiji stabilno, najmanji broj novih opijatnih ovisnika na razini Hrvatske u 2019.

OBJAVLJENO 19.06.2020.

Stanje u Županiji je stabilno, produljen je životni vijek ovisnika, smanjen sekundarni kriminalitet, a najvažnije je da stagnira broj novooboljelih te imamo najmanji broj novih opijatnih ovisnika na razini Hrvatske u 2019., dio je podatka iznesenih na tribini održanoj povodom Međunarodnog dana suzbijanja zlouporaba droga koju je u Županijskoj palači organiziralo Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije.

Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, istaknuo je da je stanje na području Varaždinske županije glede problema ovisnosti o psihoaktivnim drogama stabilno te da je cilj Povjerenstva podizanje razine svijesti građana o problemu ovisnosti.

- Lani se bilježi pad ukupnog broja liječenih ovisnika, a broj novih ovisnika koji se javljaju na liječenje je na razini prethodnih godina. Statistički gledano, možemo biti zadovoljni, provodimo preventivne programe koji su učinkoviti i ići ćemo dalje s njima. Zabrinjavajuća je pojavnost novih droga koje se zloupotrebljavaju – istaknuo je zamjenik župana osvrnuvši se na podatke iz 2019. u kojoj su liječene 222 osobe zbog ovisnosti, od čega 189 muškaraca i 33 žene. Od toga je bilo 174 opijatskih ovisnika, a 48 ih je došlo zbog konzumacije kanabinoida. Pritom je bilo 28 novoregistriranih ovisnika, od čega 3 nova opijatna.

- U 2019. smo imali najmanji ikad zabilježen novooboljelih broj opijatnih ovisnika i treba istaknuti da je sustav smanjenja potražnje kroz tretman i ponude od strane represivnog aparata bio vrlo učinkovit unatrag deset godina. Trenutno se više bavimo smanjenjem komplikacija bolesti, odgodom invalidnosti i produljenjem životnog vijeka, koji je duži za 7 godina, što je odlično u odnosu na ostale kronične bolesti – kazala je mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, naznačivši i da se unatrag pet i više godina broj ukupno liječenih ovisnika kreće oko 250 osoba godišnje.

Tribina je održana u okviru obilježavanja Međunarodnog dana suzbijanja zlouporabe droge, 26. lipnja, a na njoj je istaknuto i kako pitanje prevencije opijatske, ali i drugih ovisnosti treba biti visoko u fokusu svih donositelja političkih odluka i oko njega mora postojati politički konsenzus. Također je naglašeno da je nužna suradnja između sustava prevencije te represivnog sustava koji suzbija preprodaju i kriminalitet povezan uz droge,  a predstavlja međusobno ovisne karike učinkovitog sustava borbe protiv zlouporabe droga. Inače, Zavod za javno zdravstvo u okviru Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti unatrag 15-ak godina provodi preventivne aktivnosti i kroz izvanbolnički tretman skrbi o ovisnicima te vodi njihov registar na području županije.

Organizatori tribine bili Varaždinska županija (Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga) i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a predavanja su održali i Davor Čmigović, iz Službe kriminalističke policije PU varaždinske, Tomislav Brđanović, sudac Županijskog suda u Varaždinu te Vesna Šumiga, voditeljica Probacijskog ureda Varaždin.

NAJČITANIJE NOVOSTI