Službeni internet portal Varaždinska županija

Svečano obilježeni 26. obljetnica oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

OBJAVLJENO 22.09.2017.

Svečanim mimohodom branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Križa zahvalnosti na Trgu slobode te postrojavanjem predstavnika ratnih postrojbi i udruga branitelja na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu su u petak, 22. rujna 2017., svečano obilježeni 26. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Mimohodom je zapovijedao bojnik Tomislav Kranjčec, pripadnik 5. bojne 1. gardijske brigade „Tigrovi“, dragovoljac Domovinskog rata, a na Korzu su se postrojili branitelji iz Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“, 104. brigade Hrvatske vojske, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1.A brigade „Tigrovi“ i 7. gardijske brigade „Puma“ te djelatni pripadnici PU varaždinske.

Postroj legendarnih „Puma“ predvodila je ratna zastava koja je ovu postrojbu pratila cijelim ratnim putem i kroz provedbu svih operacija u Domovinskom ratu, a ponosno je istaknuta na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. godine.

Na Korzu, gdje su se okupili uzvanici, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i građani, minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima, kao i svim civilnim žrtvama u obrani Hrvatske.

Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije čestitali su general Miljenko Filipović, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, državni tajnik general Zdravko Jakop, izaslanik ministra obrane, general Josip Lucić, izaslanik ministra branitelja, kao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok te Goran Mihalić, predstavnik udruga branitelja.

- Okupili smo se danas kako bismo obilježili Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, a prije svega kako bi se sjetili svih naših suboraca, naših prijatelja iz Varaždinske županije i svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote nesebično dali za slobodu naše domovine Hrvatske. Domovinski rat je temelj hrvatske države. Poginuli branitelji su onaj temeljni kamen bez kojega ne bi bilo hrvatske države i čijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, nego su živa baština, vrijednost na kojoj se gradi suvremena Republika Hrvatska. Domovinski rat je odredio našu sadašnjost, ali i budućnost samostalne i moderne Hrvatske, punopravne članice Europske unije i NATO saveza. Kao što smo nekada jedinstveno branili svoju domovinu, tako danas sa snagom i zajedništvom gradimo modernu, suverenu i demokratsku Hrvatsku, da bude prosperitetna i ugodna za život. Naši poginuli su naši heroji, oni su naši vitezovi. Nikada ih ne smijemo zaboraviti i moramo ih se s ponosom sjećati. Neka uspomena na Domovinski rat, na hrvatske sinove i kćeri koji su stvarali domovinu Hrvatsku zauvijek živi u nama, neka nam živi jedina i vječna, najdraža nam Hrvatska – rekao je Miljenko Filipović, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo da mu je čast što se na proslavi okupila većina branitelja koji su ono najbolje i najuglednije što je nosilo Domovinski rat. 

- Zadatak i obveza svakoga od nas je da ovakve dane obilježavamo s najdubljim poštovanjem i zahvalnošću prema ljudima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje, kao i prema njihovim obiteljima. Građani možda nedovoljno znaju da je geslo naših „Puma“ bilo „Uvijek prvi“, od dana kada su osnovani, pa sve do dana oslobođenja Knina. Teško je naći veće simbolike. O Varaždinskim danima rata su povijest i vojna znanost zabilježili činjenicu da je u Varaždinu donesena potpuno drugačija odluka od svih dotadašnjih u Hrvatskoj. Ovdje se nije išlo crtom blokada i pregovora, nego tada jedinstvenom odlukom da se postavi ultimatum, predaja oružja ili napad. To je rezultiralo nevjerojatnim doprinosom. Puno puta sam u ovih posljednjih 26 godina od ljudi koji su bili na prvoj crti bojišnice imao priliku čuti koliko im je značilo kad su došli varaždinski tenkovi, koliko im je to dalo entuzijazma i hrabrosti, ali i vojne moći. U europskim i svjetskim razmjerima varaždinska pobjeda je bila predmet šoka i iznenađenja. I ovdje je postojala opasnost od razaranja i žrtava. Unatoč tome što smo znali koje su moguće posljedice, mi smo znali i što to znači za Hrvatsku, za hrvatsko oslobođenje i na to možemo biti ponosni – rekao je župan Čačić.

Izaslanik ministra obrane, državni tajnik general Zdravko Jakop također je istaknuo da je oslobađanje vojarni i vojnih skladišta u Varaždinu i Varaždinskoj županiji izravno rezultiralo jačanjem Hrvatske vojske i oružanih snaga. 

- Vaša nesebičnost tih ratnih ponosnih dana ne smije se nikada zaboraviti, kao ni žrtva tih naših suboraca koji su za ostvarenje sna o hrvatskoj slobodi, samostalnosti i neovisnosti položili svoje živote, dali svoje zdravlje. I danas zahvaljujem svima vama što svojim djelovanjem i primjerom čuvate sjećanja na sve vaše prijatelje kojih više nema. Koliko je varaždinski kraj i danas važan, koliko ste doprinijeli ostvarenju sna o hrvatskoj slobodi i neovisnosti, svjedoči i činjenica što se vojska ponovno vraća na prostor Varaždinske županije, u Grad Varaždin. Ponosan sam što se naše Pume, jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata i Varaždinske županije vraćaju tamo gdje i pripadaju, u svoj grad, u projektu Ministarstva obrane. Vjerujem da će povratak Puma u Varaždin imati pozitivan utjecaj na razvoj lokalne zajednice i gospodarstva, te ukupnu sigurnost ovog kraja, ali i cijele domovine, kao što je podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi imalo ogroman utjecaj na sve ono što se dogodilo nakon 5. kolovoza – rekao je general Jakop.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general Josip Lucić je napomenuo da je 1991. godina bila prekretnica u povijesti naših života, ali i naše domovine.

- S ponosom ističem da sve ratne postrojbe iz Varaždinske županije svjedoče da smo zajedno obranili našu domovinu i uspješno obavili sve ratne zadaće u svim akcijama i operacijama Hrvatske vojske i policije diljem domovine. Danas se prisjećamo jedne od najvećih pobjeda hrvatske vojske u DR-u, zarobljavanja 32. korpusa ovdje u Varaždinu, što je promijenilo tijek rata, jer smo se tada naoružali. Ponosan sam što sam danas s vama, s ljudima koji su doprinijeli pobjedi našeg naroda. U ime ministra hrvatskih branitelja prenosim poruku da nastavite i dalje biti korak ispred svih, pokažite snagu zajedništva kakvu smo imali u najtežim trenucima – rekao je general Lucić.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok je podsjetio da je prije 26 godina u Hrvatskoj bilo puno gradova koji nisu bili zahvaćeni srpskom pobunom i koji su mogli krenuti u oslobođenje, ali je ipak sve počelo u Varaždinu.

- Gledajući naše vojnike, naše branitelje, udovice i djecu koja su ostala bez roditelja, sve one koji su bili uključeni u obranu naše domovine i grada, jasno nam je pred sobom imamo tisuće sudbina, tisuće i tisuće različitih osobnosti, koji se te 1991. stopili i slili u samo jednu – kako obraniti svoj grad, kako pomoći da se obrani domovina. Varaždin je prvi grad koji se na ovakav način oslobodio i grad koji je omogućio Hrvatskoj da se dalje oslobađa. Nije to bilo slučajno. Smjelost, zrelost i hrabrost svih ovih ljudi, svih vas koji ovdje stojite. Sve te naše individualne razlike, koje postoje u bogatstvu, upravo su učinile da hrabrost varaždinskih ratnika i branitelja, postane presuda u obrani cijele Hrvatske. Da se ovdje nije tada otjeralo agresore i da se nije osvojilo oružje pitanje je kakav bi bio daljnji tijek oslobođenja domovine. Ne samo Varaždin, nego i cijela država treba slaviti, obilježavati ovaj dan i prisjetiti se svake žrtve. Povijesno gledano, ovo je jedini dio Hrvatske koji nikada nije bio pokoren, ovo je grad koji nikada nije bio slomljen te je upravo stoga i 1991. sve krenulo odavde – rekao je gradonačelnik Čehok.

U ime branitelja Varaždinske županije prisutnima se obratio Goran Mihalić, koji je podsjetio da se pobjedom u Varaždinu i Varaždinskoj županiji oružana moć Oružanih snaga RH povećala sedam puta i direktno je utjecala na daljnji tijek rata u Hrvatskoj. 

- Posebnu zahvalnost za tu i takvu pobjedu moramo iskazati postrojbama temeljne policije PU varaždinske i njenoj specijalnoj jedinici Roda, odredima Narodne zaštite, dragovoljcima grupe Orion, 104. brigadi Hrvatske vojske, te 5. bojnoj brigadi Tigrovi. Zahvalnost treba iskazati dragovoljcima i odredima Narodne zaštite iz Međimurja, kao i svim samozatajnim građanima koji su se dragovoljno uključili u obranu grada i županije. S područja Varaždinske županije za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske borilo se više od 15.500 žitelja, od kojih je 175 položilo svoje živote na oltar domovine, desetak ih se i danas vode kao nestali, a njih 1.250 je što teže, što lakše ranjeno i oboljelo. Postrojbe s našeg područja odmah su se uključile u obranu Hrvatske, ratovale su od Vukovara do Dubrovnika i veličanstvene pobjede u operaciji Oluja. Čestitam Dan branitelja, žiteljima Dan oslobođenja, s nadom da se dani ponosa i slave nikad neće zaboraviti – rekao je Goran Mihalić.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, zamjenici gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar i Sandra Malenica te predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan.

Kao i prošle godine, na Kapucinskom trgu u Varaždinu bila je izložena policijska tehnika i oružje, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

NAJČITANIJE NOVOSTI