Službeni internet portal Varaždinska županija

Studijsko putovanje u sklopu projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća“

OBJAVLJENO 19.06.2019.

Studijsko putovanje u Primorsko goransku i Istarsku županiju, kao aktivnost u sklopu projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća“

Projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća“, jedan je od projekata iz Europskog socijalnog fonda (ESF) Europske unije  koji se u Hrvatskoj provodi u cilju jačanja, unaprjeđenja i povećanja kakvoće socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih sposobnosti socijalnih partnera te povećanja učinkovitosti rada vijeća za socijalno partnerstvo, tj. županijskih gospodarsko socijalnih vijeća (GSV).

Vrijednost Projekta je ukupno 963.000 kuna i traje 18 mjeseci. Vodeći partner na Projektu je Bjelovarsko-bilogorska županija, dok su partneri  Varaždinska i Međimurska županija te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Jedna od aktivnosti sklopu  Projekta bila je i razmjena iskustava i primjera dobre prakse s županijskim gospodarskim vijećima onih županija koje imaju dobra iskustva u socijalnom dijalogu. Tako je odabrana Primorsko-goranska i Istarska županija. Putovanje je organizirano za članove gospodarsko-socijalnih vijeća triju županija i   za članove Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

U sklopu studijskog  putovanja u Rijeku i Pulu bilo je više sastanka i upoznavanja s  radom, iskustvima i problematikama s kojima se susreću gospodarsko-socijalna vijeća tih županija. 

Razmijenjena su iskustva, poglavito u svijetlu aktualnih događaja oko pokretanja stečaja u dva najveća hrvatska brodogradilišta: „3 maj“ u Rijeci i „Uljaniku“ u Puli, koja zapošljavaju velik broj radnika i gdje su nastali veći socijalni problemi, bila je vrlo zanimljiva, poučna, a razmjena iskustva dragocjena.

Iskustva iz tih županijskih GSV-a bit će vrlo korisna za daljnji rad,  jačanje pregovaračkih vještina, učinkovitost u radu, ali i za veću ulogu GSVa u socijalnom dijalogu županija, partnera na projektu.

Darko Levačić,  Asistent na Projektu

 

 

 

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI