Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljen Dan nacionalnih manjina 2019.

OBJAVLJENO 14.05.2019.

U Gradskoj vijećnici u Varaždinu danas je najavljen Dan nacionalnih manjina 2019., manifestacija koju zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija. Dan nacionalnih manjina će se održati u subotu 18. svibnja na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu u jutarnjim satima gdje će predstavnici manjina Grada i Županije prezentirati svoje kulturno nasljeđe, pjesme i plesove te tradicionalna jela i pića. 

Tom je prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin istaknuo važnost održavanja ovakve manifestacije.

- Ideja je jasno udubiti razumijevanje za kulturnu raznolikost i poticati dijalog između različitih kultura, jer jasno je kako je poštivanje kulturne raznolikosti zapravo i poštivanje ljudskih prava - rekao je zamjenik župana Vugrin te pozvao građane da posjete ovu manifestaciju koja je sigurna prilika da se kulturno nasljeđe prezentira, ali i motivira mlađe generacije da to kasnije prenose na odličan način.

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica istaknula je kako se ovakva manifestacija održava od 2016. godine kada je obilježen Dan kulturne raznolikosti. 

U kulturnom programu će nastupati folklorna grupa i zbor Beltinci iz Prekmurja, Kulturno društvo „Nagelj“, Srpsko kulturno i duhovno društvo „Đurđevdan“ iz Drežnice, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zagreba, KUD Šćiponja iz Bjelovarsko-bilogorske županije te pjevački zbor „Bulbuli“ Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ iz Zagreba.

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici srpske nacionalne manjine Mile Sekulić i Milan Mirčetić, slovenske Ana Antolić i Ivana Dolenec te albanske manjine Alija Redžaj.

NAJČITANIJE NOVOSTI

- Ideja je jasno udubiti razumijevanje za kulturnu raznolikost i poticati dijalog između različitih kultura, jer jasno je kako je poštivanje kulturne raznolikosti zapravo i poštivanje ljudskih prava.

zamjenik Robert Vugrin