Službeni internet portal Varaždinska županija

Javni odgovor župana Čačića pučkoj pravobraniteljici o vaučerima za isplatu socijalnih naknada

OBJAVLJENO 02.04.2019.

JAVNI ODGOVOR ŽUPANA RADIMIRA ČAČIĆA:

Poštovana gđa Tena Šimunović Einwalter,

  1. Pretpostavljam da ste upoznati s činjenicom da nijedna županija, pa tako ni Međimurska i Varaždinska nemaju zakonske ovlasti za uvođenje vaučera za korisnike socijalnih pomoći, već je to isključivo ovlast Vlade, pa je u tom smislu sam temelj Vašeg zahtjeva promašen.
  2. Prema javno dostupnim podacima, moj stav na vijećničko pitanje da li Županija može dati inicijativu za vaučere ili kupone prema Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za korisnike minimalne zajamčene naknade potvrdio je da smo u cjelini kao i vijećnik, svjesni činjenice da o tome odlučuje Vlada (kao što biste i Vi to trebali znati) te da ćemo takav zahtjev uputiti prema Vladi, a sam preslik pitanja vijećnika je već upućen prema Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Isto tako, kao i što županijski vijećnik Vladimir Kolarić u pitanju govori o korisnicima zajamčene minimalne naknade, tako i ja u svojem odgovoru govorim o socijalno ugroženim osobama, pri čemu mi ne pada na pamet da ih dijelim po spolu, dobi, nacionalnosti, vjeri ili bilo čemu drugom.

Naravno da je zbog broja korisnika naknade problem neplaćanja komunalnih usluga ta tema naglašeno prisutna u naseljima romske populacije. Međutim, upravo se tu na potrebi suzbijanja diskriminacije pojavljuje nužnost Vaše intervencije s obzirom da ste Vi pučka pravobraniteljica koja je opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava, a temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08, 112/12) i središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u RH, a čiju intervenciju do danas nismo imali priliku vidjeti.

Nažalost, svojim doprinosom, umjesto suzbijanja diskriminacije, odajete dojam da želite dijeliti građane na građane prvog i drugog reda, jer meni ne pada na pamet da Ministarstvu predlažem uvođenje vaučera za bilo koju posebnu skupinu već govorim isključivo o građanima Hrvatske, primateljima naknade.

Kad smo to raščistili, da nikakve diskriminacije nema niti je može biti s naše strane, jer je potpuno jasno da postoji diskriminacija građana Hrvatske koji primaju ili ne primaju socijalnu pomoć i uredno izvršavaju sve svoje obveze za korištenje komunalnih i drugih usluga u odnosu na one koji to ne čine.

Ako niste znali, upozoravam Vas na činjenicu da je zakonom propisano da svatko tko je u ovoj zemlji dobio pravo da izvršava neki posao koji se plaća javnim novcem mora priložiti potvrde da je sve svoje obveze u odnosu na državu podmirio. Dakle, zdrav razum govori da bi to trebao biti apsolutni uvjet za onoga tko prima javni novac bez izvršavanja bilo kakvog posla.

Argument da građanin Hrvatske, bio on po nacionalnosti Hrvat, Talijan ili Rom, ako se njemu prije isplate gotovine propiše obveza izvršenja plaćanja prema državi i komunalnim tvrtkama, nakon izvršenja te obveze neće imati novca za lijekove ili tenisice je neodrživ, jer ukoliko to ne plati taj građanin, platit će svi drugi i tada oni i njihova djeca neće imati novac za tenisice, lijekove ili bilo što drugo. Logika „ja sam građanin Hrvatske po nacionalnosti Slovenac ili Rom, pa smijem za razliku od svih drugih primatelja socijalnih pomoći ne plaćati svoje obveze“ je direktni poziv na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi i zahtijevam od Vas da izvršite svoju dužnost i to spriječite.

Za mene su oduvijek bili i bit će građani Hrvatske isti i u svojim pravima i obvezama, o čemu govore javno dostupni podaci o trideset godina mojeg političkog djelovanja, a ono što ne prihvaćam je poruka „prava su naša, a obveze vaše“.

S poštovanjem,

ŽUPAN
Radimir Čačić

NAJČITANIJE NOVOSTI