Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan Čačić predsjedavajući na proljetnom plenarnom zasjedanju Skupštine europskih regija (AER) u Švedskoj

OBJAVLJENO 27.03.2019.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora i predsjedavao sastankom Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3), održanima u sklopu proljetnog plenarnog zasjedanja Skupštine europskih regija od 26. do 28. ožujka u švedskom gradu Őrebru.

Podsjetimo, župan Čačić je prošle godine na proljetnom plenarnom zasjedanju jednoglasno izabran za predsjednika Odbora 3 te člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija (AER) koja okuplja regije 142 regije iz 19 država. AER je najveća neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a Varaždinska županija je njezin član od 2001. godine.

Radni posjet Švedskoj, gdje se župan Čačić uputio u pratnji Larise Križan Breljak, zamjenice pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove i Maje Zuber, više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove, je započeo sastankom Izvršnog odbora 26. ožujka, na kojem je župan podnio izvješće Odboru o odrađenim projektima i aktivnostima unutar AER-a. Župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, tom je prilikom i iskazao interes za ugošćivanjem proljetnog plenarnog zasjedanja Skupštine europskih regija 2021. godine.

Trenutno su u tijeku dva projekta i dva su u fazi najave. Oba u tijeku su komunikacijsko-promocijskog tipa – „Road to the Future“ za cilj ima zainteresirati mlade za izbore za Europski parlament, a „Together for Cohesion: let's rEUnite!“ naglasiti važnost kohezijske politike i fondova EU. U fazi najave su projekt obrazovanja mladih za poduzetništvo, u čemu će partner biti švedska tvrtka EMAX, i program razmjene javnih službenika, a nositelj oba će biti upravo Varaždinska županija.

- Varaždinska županija ima kapacitet za provedbu projekata i volju da se bavi onime što znači bolju budućnost. Učenje od boljih je najsigurniji način napretka… Upravo skandinavske zemlje imaju najrazvijenije obrazovanje za poduzetništvo, a European College of Cluny, s kojim razvijamo program razmjene javnih službenika, je eminentni istraživački centar javne uprave i upravo on će biti početna točka. Nakon provedenog upitnika među institucijama i jedinicama regionalne samouprave i zadovoljavajućeg odaziva, možemo reći da je ostao još samo finalni dogovor, nakon kojeg već ovog ljeta započinjemo s provedbom aktivnosti - naglasio je župan Varaždinske županije, Radimir Čačić.

Uslijedilo je svečano otvorenje zajedničke plenarne sjednice odbora na kojem su se okupljenima predsjednik AER-a, Magnus Berntsson i u ime domaćina, regije Őrebro, Iren Lejegren. Župan Čačić je tom prilikom dodijelio posebno priznanje, #Shinebright, regiji Maramures za izvrsnu organizaciju Ljetne akademije o kulturnom naslijeđu.

Nakon zasjedanja je uslijedila svečana večera na kojoj je župan Čačić imao priliku razgovarati o budućoj suradnji regija s Andreasom Svahnom, inače županom regije Őrebro i guvernerkom Mariom Larsson.

U srijedu, 27. ožujka, proljetno se zasjedanje nastavilo sjednicom Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade na kojoj je župan Čačić izvješće o radu podnio svim članovima Odbora, ali i izrazio toplu dobrodošlicu novom članu, Hrvoju Kovaču, inače županijskom vijećniku i zamjeniku gradonačelnika Lepoglave, koji se kandidirao za predsjednika Pododbora za mlade Odbora 3. Njegova kandidatura je na sjednici jednoglasno prihvaćena, baš kao i ponovna kandidatura Radimira Čačića na mjesto predsjednika Odbora 3 i Natalije Martinčević, na mjesto članice Odbora za izbore Skupštine europskih regija.

Legenda fotografija:

1. Dodjela priznanja #Shinebright
2. Radimir Čačić i Andreas Svahn
3. Radimir Čačić i Maria Larsson
4. Sjednica izvršnog odbora AER-a
5. Sjednica Odbora 3
6. Zajednička plenarna sjednica AER-a

NAJČITANIJE NOVOSTI