Službeni internet portal Varaždinska županija

Zamjenik župana Vugrin na žetvenim svečanostima u Trnovcu

OBJAVLJENO 09.07.2018.

Kulturno-umjetničko društvo „Mak“ u subotu je u Trnovcu organiziralo 7. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Kako lošiji vremenski uvjeti nisu dopustili prikaz žetve s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u „stavice“ te vršidbom žita, druženje je iskorišteno za prikaz starih zanata i običaja. Uz domaćina, načelnika Opoćine Trnovec bartolovečki Zvonka Šameca, manifestaciji je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin koji je naglasio kako su žetvene svečanosti pozitivan primjer kako čuvati i njegovati tradiciju.

- Trnovec može biti ponosan da već 20 godina ima kulturno-umjetničko društvo koje okuplja različite uzraste, koje njeguje nematerijalnu tradicijsku kulturnu baštinu, ne samo folklor, narodne nošnje, tamburaše, pjesmu i ples, nego i stara tradicijska jela, običaje, govor. Sve to treba njegovati. Drago mi je da je KUD „Mak“ u Trnovcu otišao korak dalje i prije sedam godina imao ideju da promovira žetvene svečanosti i pokaže na koji način se to nekad radilo, prije mehanizacije, isključivo fizičkim radom. Tada kao i danas nisu mogli birati kakvi će biti vremenski utjecaji – naglasio je zamjenik župana Vugrin.

Načelnik Općine Zvonko Šamec je naznačio kako one općine koje nemaju tradiciju, ne mogu imati niti uspješnu budućnost. Zato se trudimo da preko KUD-a i ostalih udruga sačuvamo stare vrednote.

Uz domaćine iz KUD-a „Mak“ sudjelovali su Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, KUD „Remetinec“ iz Remetinca, Udruga „Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena „Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena „Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Čuvari narodnih običaja župe Bartolovec i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

NAJČITANIJE NOVOSTI