Službeni internet portal Varaždinska županija

Učenici Osnovne škole ˝Podrute˝ u posjetu Engleskoj

OBJAVLJENO 06.03.2017.

Učenici Osnovne škole ˝Podrute˝ sudjelovali su u projektnim radionicama u Ujedinjenom Kraljevstvu u sklopu Erasmus+ projekta ˝The Bridge˝ koji se provodi već drugu školsku godinu, a trajat će i cijele iduće školske godine.

Tijekom šestodnevne ekskurzije, učenici su posjetili školu The Academy at Shotton Hall u gradiću Peterleeju. Sudjelovali su na satovima drame, plesa, sporta i kuhanja te su svojim novostečenim prijateljima prezentirali hrvatska tradicijska jela.

Tijekom četiri dana boravili su u nacionalnom parku Yorkshire Dales, u znanstvenom centru Malham Tarn Field Studies Centre koji je smješten uz glacijalno jezero Malham Tarn. Uvodni i završni dio radionica odvijao se u razredu, a najveći dio dana proveli su na terenskoj nastavi. Učenici su upoznali nacionalni park te posjetili sela kako bi proučili pozitivne i negativne utjecaje turizma u nacionalnom parku, učili o kemiji vapnenca i nastanku krških oblika poput špilja i špiljskih ukrasa. Stekli su znanje o glacijaciji i glečerima te proučavali nastanak glacijalnih reljefnih oblika poput doline ˝U˝ oblika. Naučili su i kako nastaju doline ˝V˝ oblika djelovanjem rijeka. Posjetili su krajolike oblikovane glečerima i rijekama kako bi ih naučili prepoznati te su izradili skice i crteže karakterističnih reljefnih oblika.

Jedna od mnogih zanimljivih aktivnosti bila je izgradnja skloništa za preživljavanje koristeći granje, lišće i mahovinu, a naučili su i kako zapaliti vatru u divljini.

Uz radne listiće te nepropusnu terensku obuću i odjeću, nezaobilazni dio opreme bili su tablet računala i smartphonei koji su učenicima bili od velike koristi pri prikupljanju podataka, fotografiranju i snimanju video uradaka o naučenom. Sve što su naučili i izradili, prikazali su u kreativnim prezentacijama koje su jedni drugima predstavili.

Svaka je aktivnost bila izazov u kojem su učenici unaprijedili znanje engleskog jezika. Iako se radilo do kasnih večernjih sati, u dnevni raspored bile su uklopljene i mnoge zabavne aktivnosti kao što su igre upoznavanja te timske igre za poboljšanje motorike, koordinacije i orijentacije u prostoru.

Ugodan rad i suradnja između dviju škola nastavit će se i dalje, a budući susret učenika planiran je iduće školske godine u Hrvatskoj kada će se  nastaviti aktivnosti započete u Engleskoj.

NAJČITANIJE NOVOSTI