Službeni internet portal Varaždinska županija

Srednja škola u Novom Marofu prva škola u Hrvatskoj obnovljena EU novcem, uloženo 1,6 milijun kuna

OBJAVLJENO 27.04.2018.

Učenici i djelatnici Srednje škole Novi Marof uče i rade u neusporedivo boljim uvjetima: školska zgrada ima novu, toplinski izoliranu fasadu, novu stolariju i krovište na koje je postavljena integrirana sunčana elektrana. Zahvaljujući tome, kao i novom, modernom sustavu grijanja u školi će se potrošnja energije za grijanje godišnje smanjiti za više od 70 posto.

Izneseno je to na završnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Srednje škole Novi Marof na adresi Zagorska 22, Novi Marof“, koja je održana danas, 27. travnja 2018., u Srednjoj školi Novi Marof.

Ovo je prva škola u Hrvatskoj koja je energetski obnovljena bespovratnim EU sredstvima, koja su dodijeljena u okviru poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta je 1.626.790,16 kuna, od čega se iz EU fonda financira 765.452,44 kune, odnosno 57,07 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo je 345.548 kuna, a Varaždinska županija 515.790 kuna. Budući da je krovište bilo dotrajalo, a nije ušlo u prihvatljive troškove projekta, sredstva za njegovu obnovu, 285.423,69 kuna, osigurala je Varaždinska županija.

- Ponosni smo što je Srednja škola Novi Marof prva škola u Hrvatskoj koja je energetski obnovljena bespovratnim EU sredstvima. Radovi traju u još dvije osnovne škole, OŠ Veliki Bukovec i OŠ Franje Serta. U energetsku obnovu tih triju škola bit će uloženo gotovo devet milijuna kuna, od čega gotovo četiri milijuna kuna bespovratnih EU sredstava – rekao je župan Čačić.

Napomenuo je da uskoro kreće novi val energetske obnova škola sufinanciran EU novcem.

- U energetsku obnovu dvije srednje i osam osnovnih škola bit će uloženo 41 milijun kuna budući da je odobreno svih naših deset projekata. I dok za te škole očekujemo ugovore, već pripremo novih devet projekata vrijednih više od 11 milijuna kuna, a to su energetska obnova Srednje škole Arboretum Opeka u Vinici te osam područnih škola. Time će samo ulaganja u energetsku obnovu škola, čiji osnivač je Varaždinska županija, iznositi više od 60 milijuna kuna, od čega je više od 30 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Da je riječ o velikim ulaganjima, jasno govori podatak da izvorni proračun Županije iznosi 69 milijuna kuna – istaknuo je Čačić.

Ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin navela je da su ispunjeni svi ciljevi ovoga projekta, a to su smanjenje potrošnje energije, modernizacija sustava grijanja i korištenje obnovljivih izvora energije.

- Na školi su izvedeni toplinska izolacija vanjskih zidova, stropova prema tavanu i podrumu, unutarnjih zidova prema podrumu, a ujedno je zamijenjen dio stolarije. Ugrađena je integrirana sunčana elektrana namijenjena proizvodnji električne energije s ciljem smanjenja ili anuliranja vlastite potrošnje električne energije, a ujedno je moderniziran sustav grijanja s korištenjem obnovljivih izvora energije ugradnjom visokoučinkovite dizalice topline zrak – voda. Uz to su obavljeni i drugi strojarski te elektroinstalacijski radovi – navela je ravnateljica Behin.

Zahvaljujući tome, škola će ostvarivati značajne uštede.

- Očekivani rezultati projekta su smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 73,14 posto, smanjenje emisije CO2 za 93,03 posto te povećanje udjela obnovljivih izvora energije u apsolutnim potrebama za 67,31 posto – rekla je.

Izvođač radova bilo je „Građevinarstvo Stipić” obrt za građevinarstvo, trgovinu i prijevoz vl. Mijo Stipić iz Zagreba, stručni nadzor građenja obavio je VING d.o.o. Varaždin, dok je savjetodavnu podršku za provedbu projekta pružala Agencija za razvoj Varaždinske županije u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova”.

Na završnoj konferenciji projekta bio je Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje je s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja bilo posredničko tijelo u projektu, a uz njega gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te drugi uzvanici.

NAJČITANIJE NOVOSTI