Službeni internet portal Varaždinska županija

Savjeta za sigurnost prometa želi osvijetliti sve pješačke prijelaze

OBJAVLJENO 16.06.2015.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je šesta sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije gdje se, među ostalim, raspravljalo o provedbi projekta „Osvjetljavanje pješačkih prijelaza“. Naime, jedan od najčešćih uzroka nesreća pješaka upravo su nepostojanje pješačkih prijelaza, postojanje pješačkih prijelaza na neadekvatnim mjestima, i, najvažnije, neosvijetljeni ili veoma loše osvijetljeni pješački prijelazi pa je istaknuta važnost što skorijeg početka projekta u kojem će se osigurati pješački prijelazi na adekvatan način kako bi se prvenstveno zaštitili pješaci, a posebno djeca kao najugroženija skupina sudionika u prometu.

- Napravit će se analiza gdje će se vidjeti tko je odgovoran za koju cestu, a onda će se moći ovisno o tome vidjeti koliko će biti novca i kakve će biti želje kako bismo pomogli napraviti osvjetljenja. Želja nam je da stvarno osvijetlimo sve pješačke prijelaze – naglasio je Darko Dragičević, voditelj službe Policije Policijske uprave varaždinske

U sklopu spomenutog projekta predstavila se domaća tvrtka K&S iz Novog Marofa koja radi sustave za osvjetljavanje pješačkih prijelaza, a koja će u okviru pilot-projekta donirati osvjetljenje jednog pješačkog prijelaza po želji PU Varaždinske, onoga u Breznici.

- Građani će pomoću jednog gumba moći upaliti svijetlo na rasvjeti gdje će biti solarne ćelije i led svjetla, što će navesti vozače na to da vide da se na pješačkom prijelazu nešto događa i da dolazi pješak, a ne da samo rutinski prolazi– pojasnio je Dragičević.

Osim spomenutog projekta na sjednici su predstavljeni i rezultati kampanje „Promet po mjeri građana“ koja se provodila od ožujka do lipnja ove godine. Naime, građani su u svakom trenutku mogli poslati svoje primjedbe vezane uz stanje na prometnicama, a cilj je bio da se primjedbe zatim analiziraju i pokušaju riješiti.

Također, na sjednici su predstavljene i mjere koje se poduzimaju u prometu na cestama Varaždinske županije uoči turističke sezone, a koje ne odskaču previše od uobičajenih mjera prevencije i zaštite.  

- Radovi su na neki način kontinuitet i bitno je povećati sigurnost na cestama uz prilagođavanje uvjetima. Zato se mi i sastajemo, informiramo te podsjećamo one odgovorne na poboljšanje stanja sigurnosti na cestama Varaždinske županije – rekao je Branko Osonjački, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama.

Osim rasprave sudionika o budućim projektima, PU Varaždinska pohvalila se priznanjem dobivenim od strane Upravnog odbora Hrvatskih autocesta za postignute rezultate u radu na prometnoj preventivi i unapređivanju sigurnosti cestovnog prometa.

– Ova nagrada rezultat je rada svih nas, veoma je važno naglasiti da je ona dobivena samo iz razloga što su naše ideje uvijek sjedale na plodno tlo gdje su se mogle realizirati, u suprotnom ništa ne bi bilo od njih. Hvala svima iz županije, grada, ŽUC-a, te HAK-a što su nam pomogli u tome – istaknuo je Darko Dragičević.

NAJČITANIJE NOVOSTI