Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

OBJAVLJENO 16.02.2016.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je osma sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj je između ostalog, izložen program rada Savjeta za 2016. godinu te je prezentirano izvješće Policijske uprave Varaždinske o stanju u sigurnosti na cestama u 2015. godini.

Tom je prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić naglasio kako je zadovoljan radom spomenutog Savjeta na kojem se uvijek donose konkretni prijedlozi koji pridonose poboljšanju sigurnosti u prometu.

– Važno je da se svi dobri prijedlozi na ovom Savjetu zajednički razmotre, te da nastavimo zajedničku suradnju, kako s Policijskim upravama, tako i sa upravama za ceste, te jedinicama lokalne samouprave kako bi se sigurnost svih naših građana još više poboljšala, što nam je i krajnji cilj – naglasio je zamjenik župana Košić.

Voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU Varaždinske Danijel Posavec predstavio je stanje sigurnosti protekle godine, te je naglasio kako Varaždinska županija može biti uzor ostalima u kvalitetnoj i dobroj suradnji svih organizacija te u vidljivim pomacima prema poboljšanju sigurnosti. Također je naglasio kako je protekle godine bilo samo desetero poginulih na cestama Varaždinske županije, što je dobar pokazatelj, jer je svih proteklih godina broj poginulih bio, nažalost, veći. Taj podatak je naglašen upravo iz razloga jer se pitanje sigurnosti bazira najviše na spomenutom segmentu broja poginulih na cestama. Nažalost, 2016. godina zbog vremenski povoljnijih prilika nije tako dobro počela te je već sada četvero poginulih. Naglašeno je kako je situacija na državnoj razini, što se tiče 2016. godine, prilično slična situaciji u Varaždinskoj županiji. Osim spomenutog, iz PU Varaždinske naglašeno je kako će se početkom ožujka postaviti dvije nadzorne kamere za kontrolu brzine i vozila na glavnim ulaznim cestovnim dionicama u Varaždin, čime bi se trebala dodatno poboljšati sigurnost za sve sudionike u prometu.

Na sjednici Savjeta se raspravljalo i o konkretnim prijedlozima te programu rada Savjeta za 2016. godinu. Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Branko Osonjački naglasio je kako će se ove godine naglasak staviti na najugroženije sudionike u prometu, a to su pješaci, biciklisti i motociklisti. Problem će se rješavati prvenstveno kroz podizanje sigurnosti na pješačkim prijelazima, te ostala povoljna prometna rješenja, a u čemu će svakako pomoći predstavnici gradova koji su najbolje upoznati s kritičnim točkama i problemima u prometu u svojoj okolini.

Sjednici Savjeta prisustvovali su i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački, voditelj poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin Stjepan Marković, direktor Elektre Varaždin Zvonko Rožmarić te ostali članovi Savjeta i predstavnici gradova iz Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI